lauantai 7. toukokuuta 2011

Kielletty kaupunki

Puuskainen tuuli lennätti Pohjois-Kiinan aavikoilta hiekkaa Pekingiin vielä seuraavanakin päivänä. Vaikka hiekka kirveli silmiä, rahisi hampaissa ja teki näkyvyyden ajoittain melko huonoksi, päätimme lähteä kohti Kiellettyä kaupunkia.

Ensin Maon kuvan alta vilkaisu taaksepäin kohti Taivaallisen rauhan aukiota, Tian'anmenia,
































sitten muutama askel ja oltiin Kielletyssä kaupungissa.
(perhepotretti taas perheen pitkäkätisimmän ottama)




























































Muurien sisäpuolella vallitsi melkoinen markkinatunnelma, kun sadat tuhannet kiinalaiset viettivät vappuvapaataan vierailemalla Kielletyssä kaupungissa,
































ja kaikki halusivat nähdä, tai ainakin kuvata, keisarin kruunajaisistuimen.































Kielletty kaupunki on palatsialue keskellä Pekingin keskustaa ja se rakennettiin Ming-dynastian aikana vuosina 1407-1420. Kaikkiaan 24 Ming- ja Qing-dynastioiden keisaria perheineen ja hoveineen ehti asua kaupungissa ennen kuin Kiinan kansantasavalta perustettiin vuonna 1911. Kielletty kaupunki on saanut nimensä dynastioiden aikana, jolloin ylimystöön kuulumattomilla ei ollut asiaa kaupungin porttien sisäpuolelle.



Kaupungista voi löytää useita esimerkkejä kiinalaisista uskomuksista ja symboleista:

Kiinalaiset leijonat vartioivat edelleen palatsin sisäänkäyntiä. Tällaisia koiraa muistuttavia leijonia näkee joka puolella Kiinassa suojelemassa temppeleitä ja pyhäköitä, mutta myös virastoja, koteja ja jopa hautoja, kaikelta pahalta mikä niitä uhmaa.

Ulkoa päin katsottuna oven oikealla puolella on urosleijona. Se pitelee tassunsa alla palloa, joka symboloi omaisuutta ja voimaa. Vasemmalla puolella on naaras, jonka tassun alla on leijonanpentu symboloimassa kotia ja perhettä.
































Rakennusten väreistä punainen on keisarillinen väri, sininen symboloi taivasta ja kulta vaurautta.
































Parittomat luvut symboloivat jangia (parilliset jiniä), maskuliinista voimaa, valoa ja aktiivisuutta. Yhdeksän on parittomista luvuista kaikkein mahtavin. Kielletyn kaupungin 800 rakennuksessa kerrotaankin olevan 9999 huonetta. Rakennusten ovissa on yhdeksän kertaa yhdeksän messinkinuppia:
































Veteen jollain lailla liittyvien hahmojen jonot rakennusten katoilla suojelevat rakennuksia tulipaloilta, kunhan hahmoja vain on pariton määrä:































Eikä ukkosenjohdattimistakaan varmasti ole haittaa...

































Viimeisenä kaupungin pohjoispäässä on komea Tuhansien syksyjen paviljonki ja keisarillinen puutarha, jossa kukki juuri valtava määrä toinen toistaan upeampia pioneja.























































































Kielletty kaupunki on valtava, pinta-alaltaan 720 000 neliömetriä, eikä kaikkea jaksa millään katsoa yhdellä kertaa. Hieman pikaisemminkin kuljettuna huomaa kuitenkin, kuinka komea muisto Kielletty kaupunki on Kiinan menneistä keisareista. Tuli sellainen olo, että pitää etsiä jostain Bertoluccin ohjaama elämäkertaelokuva Viimeinen keisari ja katsoa se uudelleen. Mieskin löysi kirjakaupasta Pu Yin, samaisen keisarin, omaelämäkerran ja lukee sitä parhaillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti