sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Kiinan lapset


Väestönkasvun hillitsemiseksi Kiinassa käynnistettiin vuonna 1979 niin sanottu yhden lapsen politiikka, jonka mukaan useimmilla kaupungeissa asuvilla pariskunnilla on lupa hankkia vain yksi lapsi. Maaseudulla pariskunta voi hankkia kaksi jälkeläistä mikäli ensimmäinen on tyttö tai vammainen. Yhden lapsen politiikan vuoksi Kiinassa on jäänyt syntymättä arviolta jopa 400 miljoonaa lasta.






Kiinalainen toivotus "tulkoon sinulle sata poikaa ja tuhat pojanpoikaa" on ymmärrettävä, sillä yhden lapsen politiikan myötä poika on usein odotetumpi lapsi ja poikia arvostetaan huomattavasti enemmän kuin tyttöjä. Poika jatkaa sukua, ja suvun nimen säilyminen on tärkeää suvun kunnian kannalta. Poikalapsen velvollisuutena on myös huolehtia perheen taloudellisesta hyvinvoinnista ja pitää huolta vanhemmistaan näiden ikääntyessä. Tyttö taas ei jatka perheen nimeä vaan siirtyy avioliiton myötä toiseen sukuun.






Kiinalaisen lapsen tulevaisuus riippuu pitkälti hänen sukupuolestaan sekä vanhempien yhteiskunnallisesta asemasta ja varallisuudesta. Varakkaisiin perheisiin syntyvät lapset elävät yltäkylläisyydessä, käyvät korkeatasoisia yksityisiä kouluja ja matkustelevat,







kun taas suurin osa lapsista syntyy köyhyyteen ja joutuu elämään puutteessa. Monet kiinalaislapset joutuvatkin osallistumaan perheen elannon hankimiseen. Lapset tekevät samoja töitä kuin aikuisetkin; heitä on kotiapulaisina, katukauppiaina, kantajina ja tehdastyöläisinä. Suurin osa maaseudun lapsista työskentelee peltotöissä oman perheen apuna.

Perhe-elämä Kiinan kaupungeissa eroaa huomattavasti maaseudun elämästä. Maaseudulla ihmiset menevät naimisiin, töihin ja hankkivat lapsen nuorempina kuin kaupungissa. Muuttoliike maalta kaupunkiin on saanut aikaan sen, että isovanhemmat, jotka aikaisemmin olivat iso osa perheen arkea, eivät enää ole samalla tavalla käytettävissä lastenhoitoapuna,









joten lapset ovat mukana vanhempien, yleensä äitien, työpaikoilla pienestä pitäen.







Suurin osa kiinalaisista sanoo olevansa tyytyväisiä yhden lapsen politiikkaan, sillä sen vaikutus maan vaurastumiseen on ollut kiistaton. Nyt ollaan jo saavuttamassa piste, jossa syntyvyys pysyisi lähellä nykyistä ilman hallituksen määräyksiäkin.

Vaurastuminen on kuitenkin tuonut tullessaan varjopuolen, sillä varsinkin kaupungeissa kova kilpailu opiskelu- ja työpaikoista on johtanut siihen, että lapset joutuvat jo hyvin pienestä tekemään töitä oman tulevaisuutensa turvaamiseksi. Monet kaupunkilaislapset tuntuvat opiskelevan enemmän kesälomillaan kuin kouluvuoden aikana, sillä lapset joutuvat kilpailemaan hyvistä koulupaikoista jo alakoulusta päästyään. Lisäksi vanhemmat vievät lapsia musiikki- ja kielitunneille siinä toivossa, että he näin varmistaisivat lapsen pääsyn yliopistoon ja myöhemmin hyvään työpaikkaan.




































Näin sivusta seuranneena uskallan todeta, että nämä ainokaiset lapset, erityisesti pojat, vaikuttavat useimmiten kovin hemmotelluilta ja kurittomilta pikku keisareilta, jotka ovat tottuneet vaatimaan ja saamaan kaiken haluamansa muista välittämättä. Minkälaisia he mahtavatkaan olla koulu- tai työkavereina?

Ensimäinen sukupolvi, jonka melkein kaikki jäsenet ovat ainoita lapsia, on juuri astunut työelämään.
Mies kuvailee pyynnöstäni työkavereitaan muutamalla sanalla ja tässä ehkä hieman karrikoitu ja yleistetty kuvaus: kiinalaiset nuoret miehet ovat itsekeskeisiä, lyhytjänteisiä ja vähän lapsellisia materialisteja.








Kuopuksemme on Kiinassa saanut osakseen lukuisia ihailevia katseita. Meitä pidetään onnekkaina kun esikoisemme on tyttö ja siten korvaamattomana apuna äidille, mutta että vielä toinen lapsi ja poika! Se on tietenkin kaikkien toiveiden täyttymys...




Lopuksi vielä kiinalainen vinkki kaikille pikkulapsiperheille: kätevät halkiohousut!



























































Kalliita kertakäyttövaippoja ei tarvita ja ilmakylvyt hoituvat ihan itsestään. Idea vapaasti kopioitavissa. Talvella tosin saattaa tulla kylmä.

3 kommenttia:

  1. Tota viimeistä voisi kokeilla aikuisempikin.

    VastaaPoista
  2. Olisko sulla tarvetta? Tuonko tuliaisina? Valitettavasti ei ihan juhannukseksi ehdi...

    VastaaPoista
  3. teeppä vielä etupuolelle halkio

    VastaaPoista