keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kotikulmilla

Kiinalainen kotikaupunkimme Shenzhen on vasta kolmekymmentä vuotta vanha. Vaikka täällä on arkeologisten löydösten mukaan asuttu jo 7000 vuotta sitten, on mitään vanhaa enää lähes mahdoton löytää, sillä kaupunki ympärillämme muuttuu koko ajan.Puolen vuoden aikana olemme nähneet monien vanhojen rakennusten häviävän uusien ja entistä ehompien, tai ainakin korkeampien, tieltä.Kaupunkimme rakennustyömaat, kuten muutkin työmahdollisuudet, houkuttelevat tänne työntekijöitä köyhemmiltä alueilta ympäri Kiinaa. Ja työn perässähän mekin olemme tänne tulleet. Asukkaita on nykyään yli kymmenen miljoonaa, mutta heistä vain neljä miljonaa asuu kaupungissa virallisesti. Loput kuusi miljoonaa ovat siirtotyöläisiä ilman pysyvää asumisoikeutta. Ja kyllä, kiinalaisillakin pitää olla Shenzheniin asumislupa.

Rakennuksilla paiskitaan töitä yötä päivää, joka päivä, ja rakennusmiehet syövät ja nukkuvatkin työpaikoillaan. Jotkut asuvat perheineen pienissä parakeissa rakennustyömailla. Vain suurimpina kansallisina lomapäivinä lähdetään käymään kotiseuduilla. Silloin tämä kaupunki hiljenee ja lähes autioituu hetkeksi.

Tässä vietetään lounastaukoa puoliksi puretun ravintolan sohvalla:Myös kaikenlaiset kaupat tulevat ja menevät:Joitain rakennuksia sentään kunnostetaankin.Kaupungin uusin metrolinja aukesi vuodenvaihteessa helpottamaan liikenneruuhkia, ja yksi linjan asemista on kotimme lähellä. Maan päällä metrotyömaa saattaa näyttää vielä hyvinkin keskeneräiseltä, mutta se ei estä metroa kulkemasta.


Syy kaupungin hurjaan rakentamiseen lienee se, että kaupunkimme ei ole ihan tavallinen kiinalainen kaupunki. Shenzhen on yksi Kiinan kuudesta erikoistalousalueesta ja se on perustettu vuonna 1980 kilpailemaan taloudellisesti Hong Kongin kanssa, joka ei silloin vielä kuulunut Kiinaan. Lukuisat ulkomaiset yritykset ovat perustaneet tänne toimipaikkoja halvan työvoiman houkuttelemina. Jos ostamassasi tuotteessa lukee Made in China, se on luultavasti tehty Shenzhenin ympäristössä. 

Shenzhen on yksi maailman nopeimmin kasvavista kaupungeista, ja se on bruttokansantuotteella mitattuna Manner-Kiinan rikkainta aluetta. Eriskummallista kotikaupunkiamme kuvaakin hyvin tämä uskomaton maamerkki, jota parhaillaan viimeistellään:


Huh, mikä motto.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti